Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı işbirliği ile MS hastalığında düzenli fizik egzersize dikkat çekmek, bu konuda farkındalık yaratmak ve gönüllü hastaların hayatlarına düzenli egzersizi yerleştirmek hedefleriyle oluşturulan “ActiveMuScles” projesinin tanışma ve bilgilendirme toplantısı 16.09.2019 tarihinde yapılarak proje hayata geçirildi.

Toplantıda Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aysun Ünal, Türkiye MS Derneği Genel Koordinatörü Işın Aktan, Fizyoterapist Gürkan Şimşek ve Spor eğitmeni Mehtap Durak MS hastalığında fizyoterapinin rolü, bireysel pilates ve fizik egzersizin önemi üzerine açıklamalarda bulundu.

Türkiye MS Derneği’nin kuruluş amaç ve hedeflerini, MS hastaları ve yakınları için düzenlenen etkinlikleri anlatan Işın Aktan hasta ve hasta yakınlarının yaşadıkları zorluklara da dikkat çekerek, ActiveMuScles gibi MS hastalarının hayatına dokunan projelere dernek olarak destek olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Fizyoterapinin sağlıklı bireylerde ve MS hastalarında fayda sağlayan mekanizmalarını anlatan Gürkan Şimşek, MS hastalarına uygulanacak fizyoterapi programlarında tecrübeli fizyoterapistler tarafından kişiye özel programların hazırlanmasındaki öneme dikkat çekerek, fizik egzersizin ya da rehabilitasyonun MS hastalığının tanısı ile birlikte başlaması gerekliliğine vurgu yaptı.

MS hastalarında pilates uygulamaları ile sağlanan faydaları anlatan Eğitmen Mehtap Durak, MS hastaları ile birlikte yapılacak çalışmalar sırasında izlenecek egzersiz programı ve verimliliği arttırmak için dikkat edilmesi gereken durumlar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

MS hastalarının aktif olarak katıldıkları ActiveMuScles projesi tanışma toplantısında hastalar düzenli fizik egzersizin bedensel ve psikolojik faydaları konusunda eğitmenler ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.

ActiveMuScles projesi 16 MS hastası ile düzenli olarak haftada 2 saat, 6 hafta süre ile bireysel yapılacak reformer pilates uygulamalarını içeriyor. Proje yürütücüleri tarafından kişiye özel oluşturulacak egzersiz programları ile bedensel fonksiyonel kapasitenin arttırılmasının yanı sıra sosyal bir ortam oluşturulmasının hastaların motivasyonunu arttıracağına ve özyönetimini de güçlendireceğine inanılıyor.